Autisme

Autisme is een diep doordringende ontwikkelingsstoornis. De belangrijkste kenmerken zijn beperkingen in de sociale interactie, de communicatie en zich steeds herhalend gedrag.

De stoornis is aanwezig bij de geboorte, maar is op zeer jonge leeftijd vaak nog niet duidelijk te herkennen. Vaak is diagnose pas vanaf het derde levensjaar mogelijk, maar het kan ook pas op latere leeftijd duidelijk worden, afhankelijk van de alertheid van ouders, verzorgers en artsen. Voor de stoornis bestaat op dit moment geen genezing.

Autisme is grotendeels onafhankelijk van de intelligentie. Wat de oorzaken van autisme betreft, zijn er nog maar weinig wetenschappelijk goed onderbouwde conclusies.

De term autisme kan verwarring wekken omdat men hier soms klassiek autisme mee bedoelt en soms alle autismespectrumstoornissen (ASS), dit zijn:

  • de Autistische stoornis - ook wel klassiek autisme of syndroom van Kanner genoemd - en Hoogfunctionerend autisme (HFA)
  • Syndroom van Asperger
  • Pervasieve ontwikkelingsstoornis, niet anders omschreven ("PDD-NOS"), meervoudig complexe ontwikkelingsstoornis ("McDD") en Atypisch autisme.


Zie ook:

 
 
 
menu