BOEK: Oude geschiedenis van pa

Mijn beste vriend heeft een manisch-depressieve zwager. Meestal is hij depressief en ontzettend timide. Maar af en toe, zo om de anderhalf jaar, ook manisch. En in die manie slaat hij wild om zich heen en beleeft hij de tijd van zijn leven. Ik kan dat gedrag uitstekend begrijpen.

Morgen bestaat niet

Als ik dronken ben van vreugde of de drank wil ik ook niet stoppen, misschien wel omdat ik weet hoe ellendig de dag erop kan zijn. Morgen bestaat niet, er is alleen vandaag. Maarten Biesheuvel, de schrijver, heeft last van hetzelfde ziektebeeld. Een dokter zei hem ooit dat hij hem kon genezen, maar dat hij met die medicatie nooit meer zou schrijven. Dat is zonde, dacht ik. In zijn manie schrijft Biesheuvel verhalen (geen boeken, want daar duren zijn manies te kort voor) waar de lezende mens wel degelijk iets aan heeft. 

Zingever

Hij schrijft een beetje als Godfried Bomans, maar dan zonder de atheïstische overtuiging. Neem bijvoorbeeld het ultradunne boek 'Oude geschiedenis van Pa die leefde als een dier want hij schaamde zich nergens voor en hij was erg praktisch'. Hierin schrijft hij: 'Als je voor de poort van de dood staat, ben je 'er''. Biesheuvel gelooft vast in god. Hij citeert ook in 'Schuld, pijn eenzaamheid, angst en misverstand' zijn vader. Die zegt: “Als ze het ooit tegen je hebben over zinloos of zinvol, antwoord dan dat die dingen een zingever veronderstellen. Ze zeggen dan: die zingever is er niet. Antwoord dan, lieve Maarten: Toch wél: die zingever ben je zelf!” En zo is het maar net.

 

Stefan Pietersen

 
 
 
menu