Contextuele diagnostiek

Korte beschrijving

Contextuele diagnostiek is voor volwassenen met een (vermoeden van) psychiatrische beperking bij wie het diagnostisch testonderzoek te weinig of te weinig specifieke informatie oplevert om tot gerichte behandeling over te gaan.

Contextuele diagnostiek bestaat uit een kennismakingscontact(en) in de natuurlijke omgeving en een aantal gerichte activiteiten waaronder observaties, afname van vragenlijsten en gesprekken. Als de contextuele diagnostiek gevolgd wordt door een behandeltraject bij Buro MAKS, dan wordt de opbouwfase van het behandeltraject overgeslagen of aanzienlijk ingekort. Het contextuele onderzoek, biedt naast de informatie uit de testdiagnostiek voldoende informatie om een behandelplan op te stellen en te starten met de behandeling in de thuissituatie.

 

Het doel van Contextuele diagnostiek  

De doelstelling van contextuele diagnostiek is het stellen van een handelingsgerichte diagnose. De diagnose die uit testonderzoek voortkomt is van belang voor de cliënt,  maar het geeft onvoldoende informatie over het dagelijks functioneren van de cliënt in zijn context. Voor de behandeling liggen juist daar de aanknopingspunten voor verandering. Hoe ziet de diagnose/DSM V classificatie van deze cliënt er in zijn dagelijks leven uit? Als helder is hoe deze cliënt zich met zijn/haar diagnose in het dagelijks leven functioneert, is het mogelijk realistische behandeldoelen te stellen en een adequate behandeling in te zetten thuis en/of in de vorm van individuele therapie. 

Frequentie, intensiteit en duur

Contextuele diagnostiek duurt ongeveer vier weken. Gemiddeld komt de begeleider 2 x per week.

 De voorwaarden voor deelname

  • Er is een verwijzing voor contextuele diagnostiek door een erkend en bevoegd diagnosticus, GZ/klinisch psycholoog.
  • (vermoeden van)Psychiatrische beperkingen op het gebied van angst- en stemmingsstoornissen, persoonlijkheidsstoornis ADHD en autisme.
  • Een (rand)normale intelligentie.
  • Ernst van de problematiek wordt ambulant behandelbaar geacht.
  • Openheid van de cliënt om de begeleider in zijn omgeving toe te laten.

 Aanmelding & informatie

Neem vrijblijvend contact op met ons team behandeling volwassenen: bel 088-4008820 of mail naar Turn on JavaScript!

 
 
 
menu