FILM: De dood in mijn leven

Ondanks mijn gevonden geloof heb ik altijd een heilig ontzag gehad voor Magere Hein en zijn werkterrein. Is het leven zo mooi, juist omdat de dood erop volgt?

Bestaat het bestaan

Paul Witteman vindt het zelfs uiterst onrechtvaardig dat er een einde aan al dit moois zit. Een vriendin van me weet het zo te buigen dat de dood an sich helemaal niet bestaat. Want, zo redeneert zij, als de dood een staat is waarin je niet 'bestaat', hoe kan de dood dan 'bestaan'? Desalniettemin geloof ik evenzeer in het leven als in de dood. Daarmee kan ik moeilijk leven.

Alles komt goed

Een andere manier van ertegenaan kijken, wordt ons geboden in Clint Eastwoods film 'Hereafter'. Hierin komen drie personages bij elkaar. De eerste is een Franse journaliste die op een tropisch eiland een tsunami over zich heen moet krijgen om aan het denken te worden gezet over het leven na de dood. De tweede is een jongen van een jaar of twaalf die zijn tweelingbroer verliest en vervolgens medium na medium, lees oplichter, verslijt om weer te kunnen praten met zijn geliefde. En de derde is een heus medium, die zijn gave opzij heeft gezet omdat hij geen leven wil leiden dat uiteindelijk helemaal over de dood gaat. Aan het eind van dit alles blijkt het einde van dit alles ook weleens goed af te lopen. En dat willen we uiteindelijk toch allemaal van te voren weten.

Stefan Pietersen

 
 
 
menu