FILM: What the bleep do we know?

Waarom zouden we ons eigenlijk dingen afvragen? Dat vroeg een bevriende wetenschapper me onlangs. Ik zie zijn punt wel. Een vraag geeft onrust en ontevredenheid totdat het antwoord gegeven is. Toch vraag ik me dingen af. Waarom zijn we hier?

Enige antwoorden

Een tweetal films gaven me enige antwoorden die ik zelf nog niet gevonden had. Een van mijn eigen antwoorden was bijvoorbeeld: De betekenis van het leven is plezier in het leven hebben. Willen leven. De andere antwoorden vond ik voor een groot deel in 'What the bleeb do we know' en 'What the bleeb: down the rabbithole.' Beide films gaan uit van de kwantumtheorie en -mechanica. De nieuwste wetenschappelijke manier om antwoorden te vinden op veelgestelde vragen. Vragen van de eeuwigheid. Waar 'What the bleep do we know' vooral de vragen stelt, beantwoordt 'Down the rabbithole' die weer.

Religie meets wetenschap

Bijvoorbeeld: zullen religie en de wetenschap elkaar ooit weer vinden na al die eeuwen van elkaar tegenspreken? 'Down the rabbithole' is daar heel stellig over: ja. Dan moeten religie en wetenschap elkaar wel vinden op één punt: het universum, alle schepsels erin zijn één! We horen bij elkaar! En de liefde? Hoewel 'Down the rabbithole' een aantal beweringen telt die liefde rationeel verklaren, komt het allemaal toch op het eind neer op dat wat the Beatles ooit beweerden: All you need is love. En dat is toch 'De Blijde Boodschap'!

 

Stefan Pietersen

 
 
 
menu