MUZIEK: Ich will gesang, will spiel und tanz

Ik ben niet zo'n fan van Duitsland. Ik weet niet zo goed waardoor het komt. Was ik in mijn vorige leven een jood? Of is mijn leraar Duits op de middelbare school, ontzettend autoritair, de veroorzaker? Dat ik alles wat Duits was verfoeide, is een feit. Tot ik me herinnerde dat mijn ouders een mooie dubbelelpee hadden van Klaus Hoffmann.

Prachtig potje muciseren

Die heb ik me altijd herinnerd en gelukkig heb ik hem nu ook in mijn bezit. En inderdaad, 'Ich will gesang, will spiel und tanz' is een ongelooflijk mooi live-concert van een man die daarna, helaas, nooit meer dat niveau bereikt heeft. Al zijn opvolgende platen klonken dof en ongeïnspireerd. Luisterend naar die plaat, er staan iets van acht Brel-bewerkingen op in het Duits, valt me op dat Duits helemaal niet zo'n lelijke taal is en dat ook Duitsers een prachtig potje kunnen musiceren.

Nieuw begin

Er staan ook een flink aantal eigen nummers op. 'Ein neuer anfang' is, ondanks alle andere fantastische nummers altijd mijn favoriet geweest. Het gaat over het maken van een nieuw begin en hoewel Duitsland nog altijd onze lievelingsvijand is, is het ook de kurk waarop onze taal en economie drijft. Dus laten wij en ik vooral vooral een nieuw begin maken.

 

Stefan Pietersen

 
 
 
menu