"Geen rugpijn meer"

Noortje Ceder is onze nieuwe 'Cliënt in beeld'. Noortje is een vrouw van 38. Ze heeft het nodige meegemaakt, maar toch is ze een voorbeeld van hoe je daar zo positief mogelijk mee om kunt gaan. "Ik leef bij de dag."

Boomerangkaarten

Noortje kwam als anderhalfjarige vanuit Suriname in Nederland wonen, maar is naar eigen zeggen nooit op vakantie geweest: "Wel een keertje naar Centerparcs, maar dat noem ik geen vakantie." Toch heeft ze overal en nergens gewoond en heeft ze pas sinds kort haar stekje gevonden. Op een flatje in het noorden van Tilburg, waar ze films kijkt en uitkijkt op het muurtje dat ze heeft volgeplakt met boomerangkaarten. Met teksten bedrukte ansichtkaarten, die ze al sinds jaar en dag op haar stapavonden verzamelt. Tot het er zoveel werden dat ze er de muur maar mee bekleedde. Het doet er eigenlijk niet toe wat voor teksten er op de kaarten staan: als ze mooi zijn, kan ze er niet aan voorbij gaan. Eén kaart op de muur heeft een speciale betekenis voor Noortje. Niet om de ietwat schunnige tekst, maar omdat die kaart van Jules Deelder is en zij hem, omdat ze hem dubbel had, verknipt heeft tot een persoonlijk kunstwerkje. De muur is nu vol, maar ze blijft de kaarten meenemen naar huis.

Vroeg uit bed

Noortje zit bij Buro MAKS omdat ze borderliner-syndroom heeft, een persoonlijkheidsstoornis die haar naar eigen zeggen 'impulsief, boos en depressief' maakt. Die impulsiviteit zorgde er in het verleden voor dat Noortje steeds dieper in de schulden kwam te zitten en ook haar baan als gastvrouw bij zorgcentrum Heikant verloor waar ze acht jaar lang werkte: "Ik was te vrolijk, te boos, te amicaal en vooral te aanwezig." Nu heeft Noortje niet alleen Desiree ('de beste!') maar ook een bewindvoerder die haar elke week vijftig euro leefgeld in de week geeft, omdat Noortje "gewoon niet met geld om kan gaan." Tijdens het gesprek uit Noortje enthousiast haar tevredenheid over haar begeleiding, maar na enig aandringen komt ze toch met een minpuntje: "Ik moet er elke keer zo vroeg voor mijn bed uit. Dat is een nadeel." Voorlopig wil Noortje dan ook zeker nog bij Buro MAKS blijven, want: "Mijn kruis was groot, maar nu heb ik geen rugpijn meer om het te dragen."

Stefan Pietersen

 
 
 
menu